Organon ten prooi aan hoge winst per aandeel

MSD, het voormalige Organon, is ten prooi gevallen aan de jacht op een hoge winst per aandeel. Blijkens een analyse van het Financieele Dagblad wilde de Amerikaanse ‘moeder’ Merck daarop niet al te veel inleveren, mocht er een kandidaat worden gevonden die de R&D-afdeling van Organon overneemt.

Merck is geenzins van plan gebleken om een al te groot deel van de omzet van Organon met de boedel mee te verkopen. Dat zou het winst per aandeel maar al te zeer negatief beïnvloeden.

En in die omzet waren bedrijven die over de overname onderhandelden nu juist ook geïnteresseerd omdat daar ook de onderzoek en ontwikkeling uit gefinancierd zou moeten worden.

Kort geding

Het resolute besluit van Merck de stekker uit de onderhandelingen te trekken, loopt nu stuk op de Nederlandse governance-regels die comissarissen de mogelijkheid bieden tegen de eigenaar stemmen. Nadat eerder al de Raad van Commissarissen nee zei tegen een vergaande sanering die vooral de R&D-afdeling zou treffen, werd een compromis bereikt. Het convenant dat daarna door betrokken partijen werd afgesloten, hield in dat er zou worden gekeken of een toekomst buiten Merck voor Organon mogelijk is.

Nadat meerdere bedrijven interesse in Organon hadden getoond, waaronder het Japanse Takeda en het Nederlandse biotechbedrijf Pantarhei zette Merck op het allerlaatste moment een punt achter de onderhandelingen. De Raad van Commissarissen en de ondernemingsraad besloten daarna tot een kort geding dat op 4 maart aanstaande dient.

Demonstratie

De medewerkers protesteerden afgelopen zaterdag in Oss tegen het afketsen van de onderhandelingen met een serieuze gegadigde die een (deel van) de R&D-activiteiten wilde overnemen. De vakbonden riepen daarbij het kabinet op meer te doen voor Organon te doen.

Waar bent u werkzaam?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Demonstratie Organon-medewerkers (video)
Lees ook:Brief personeel Organon aan Merck
Lees ook:Aspen weer bij Organon in beeld
Lees ook:Brabantse politiek komt in actie voor Organon
Lees ook:Pantarhei geeft Organon nog niet op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.