Gezonken autocarrier ‘Baltic Ace’ wordt geborgen

Rijkswaterstaat gaat de gezonken autocarrier ‘Baltic Ace’ bergen. Het wrak vormt een bedreiging voor vlot en veilig scheepvaartverkeer en het mariene milieu. Daarom is besloten het schip in z’n geheel te laten bergen.

Naar verwachting gaat een bergingsbedrijf de klus in 2015 klaren.

Berging
Rijkswaterstaat heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de verschillende mogelijkheden voor de berging van het schip en de lading. Onderdeel hiervan is het bergen van ongeveer 540.000 liter olie die het schip aan boord heeft. Wegens de hoge risico’s voor het milieu en het scheepvaartverkeer is besloten dat het schip in zijn geheel geborgen moet worden.

Miljoenen
De berging gaat de Nederlandse staat miljoenen euro’s kosten omdat de eigenaar afstand heeft gedaan van het schip, bericht de NRC. De eigenaar, Baltic Highway Limited, heeft afstand gedaan van het schip waardoor de bergingskosten voor rekening van de staat komen. Vanwege internationale verdragen kan Nederland slechts een klein deel van de kosten verhalen op de eigenaren.

Aanvaring
Op Sinterklaasavond 2012 vond er op ongeveer 65 kilometer buiten Goedereede een aanvaring plaats tussen de Baltic Ace en containerschip Corvus J. De Baltic Ace, beladen met ruim veertienhonderd auto’s, zonk direct. Van de 24 bemanningsleden overleefden 13 het ongeluk.

Lees ook:Megaorder voor Boskalis: bergen Costa Concordia (video)
Lees ook:Wubbo Ockels doet aangifte na aanslag op Ecolution – filmpje
Lees ook:Maersk bestelt 10 gigaschepen (video)
Lees ook:Spoorvervoer naar China sneller dan per schip
Lees ook:HITT wint order haven Bangladesh

Eén reactie op “Gezonken autocarrier ‘Baltic Ace’ wordt geborgen

  1. Sonny

    Wat verschrikkelijk! Ik snap niet dat zoiets kan gebeuren, je ziet een schip toch al van kilometers afstand aankomen? Zal er dan een fout zijn gemaakt in het technische systeem van het schip? Ben erg benieuwd wat hier fout is gegaan.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.