Merck moet bod op Organon accepteren

De rechter besliste in uitspraak op kort geding niet dat Merck het overnamebod moet accepteren dat een nog onbekende partij heeft uitgebracht op MSD, het voormalige Organon.

Maar de Advisory Board, die bestaat uit vertegenwoordigers van de Ondernemingsraad, de Vakbonden en de Raad van Commissarissen van Organon, kan na bestudering van de stukken die Merck heeft overlegd niet tot een andere conclusie komen.

Daaruit blijkt volgens de raad dat de Amerikaanse moeder Merck het overnamebod moet ‘aanvaarden dan wel daarover verder onderhandelen’. Naar alle waarschijnlijkheid is de partij waar het over gaat het Zuid-Afrikaanse Aspen.

De Raad van Commissarissen had in kort geding geeist dat Merck het overnamebod zou accepteren. Gesprekken beëindigen met een serieuze geïnteresseerde zou tegen het convenant zijn dat Organon en Merck hadden ondertekend. Mocht de rechter dit afwijzen dan zou de Amerikaanse moeder terug moeten keren aan de onderhandelingstafel.

Winst per aandeel

De voorzieningenrechter besliste dat Merck het besluit om niet verder te onderhandelen met een overnamekandidaat alsnog ter advies moest voorleggen aan Raad van Commissarissen, ondernemingsraad en vakbonden. Merck moest inzage geven in de berekeningen van het vermogensverlies en de winst per aandeel die het gevolg zou zijn van aanvaarding van het bod.

Daaruit blijkt volgens de board niet dat het overnamebod Merck een verliespost van ruim 700 miljoen US dollar zou opleveren, tegen een verlies van circa 150 miljoen dollar als Organon zou worden gesloten. Het adviesorgaan komt op basis van de stukken tot een andere conclusie, een overname door de overnamepartij zou juist veel gunstiger uitpakken dan sluiting.

Het Financieele Dagblad meldt vandaag dat op basis daarvan Merck wordt gevraagd het bod alsnog te aanvaarden. Als Merck dat niet doet, moet het bedrijf volgens de zakenkrant op zijn minst met een alternatief plan komen dat ten opzichte van het overnamebod voorziet in een gelijk behoud van activiteiten en werkgelegenheid.

Lees ook:Organon weet waarom onderhandelingen stuk liepen
Lees ook:Eis Organon deels ingewilligd
Lees ook:Aspen weer bij Organon in beeld
Lees ook:Merck verkoopt Organon toch niet (audio)
Lees ook:Overheid wilde meebetalen aan Organon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.