Eigen investering bepalend voor subsidie topsectoren

Als de topsectoren die door minister Maxime Verhagen zijn aangewezen denken alleen al om die reden op een flinke subsidie te kunnen rekenen, hebben ze het goed mis.

De negen meest veelbelovende gebieden die de bewindsman heeft vastgesteld komen daar niet zo maar voor in aanmerking. Ze moeten ook zelf in R&D investeren.

De bereidheid daartoe bepaalt voor hoeveel subsidie een sector in aanmerking komt.

Dat zei Verhagen met zo veel woorden eind vorige week tijdens een overleg met de Tweede Kamer over het Nederlandse bedrijfsleven. Bedrijven mogen aangeven hoe geld wordt ingezet, maar niet vrijblijvend, aldus de minister. Hij noemde cofinanciering daarbij een belangrijk aandachtspunt. ‘Daar richten we ook het overheidsgeld op. Ze moeten met elkaar concurreren.’

Negen topmensen uit het bedrijfsleven geven inmiddels leiding aan sectoren die volgens Verhagen de meeste potentie hebben en kunnen bijdrage aan versterking van de Nederlandse economie en de internationale rol die ons land speelt. Elk team gaat een rapport uitwerken op basis waarvan Verhagen honderden miljoenen euro’s verdeeld. Op termijn kunnen de sectoren elk jaar zelfs op 1,5 miljard euro rekenen.

Lees ook:Minister Verhagen: ‘Geen subsidies meer rondgieteren’
Lees ook:Verhagen in de bres voor ondernemers – filmpje
Lees ook:Adviezen topteams onderstrepen belang industrie
Lees ook:Steun bedrijven waar aanvoer Japanse onderdelen stokt
Lees ook:Tegenvallende export: bescheiden groei industrie, economische groei komt tot stlstand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.