Tegenvallende export: bescheiden groei industrie, economische groei komt tot stlstand

De aanzienlijk lager uitgevallen export zorgt er voor dat de industrie het tweede kwartaal van dit jaar bescheiden groeit. De Nederlandse economie doet het daardoor minder goed en groeit door die lagere uitvoercijfers ‘maar’ met 0,1 procent.

De drie maanden daarvoor was dat nog 0,8 procent. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend die spreekt van ‘bescheiden groeicijfers’.

De uitvoer groeide maar 2,9 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat percentage is aanzienlijk lager dan in de eerste drie maanden van dit jaar.

Economische groei

Economen hadden een economische groei van 0,5 procent voorspeld. Vergeleken met het tweede kwartaal vorig jaar groeide de Nederlandse economie met 1,5 procent.

‘Dit was wel verwacht, maar niet zo snel en niet zo hard’, aldus de NRC in een commentaar. Per saldo geven de tegenvallende economische cijfers van de eurolanden volgens de krant een zorgelijk beeld. ‘Het wordt nu aannemelijker dat we mogelijk afstevenen op een dubbele dip, in vergelijking met een half jaar geleden.’

Overigens meldde het CBS eind vorig jaar al dat de economische groei toen stokte.

Minister Verhagen

Voor minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie komt de economische stilstand niet als een complete verrassing, meldt RTL Z. ‘De onrust op de financiële markten gooit roet in het eten, ook in de landen om ons heen’, zei de bewindsman vandaag in een reactie.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën) houdt er rekening mee dat het herstel van de economie langer op zich zal laten wachten. Ook hij wees op de Europese schuldencrisis en de onrust op de financiële markten. ‘Ik heb het al vaker gezegd: we mogen ons niet rijk rekenen, er is nog een lange weg te gaan’, aldus RTL Z.

Waar bent u werkzaam?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Nederland groeit in kielzog van Duitse economie
Lees ook:Industrie groeit: economie stokt
Lees ook:Minister Verhagen: ‘Nog geen business as usual’
Lees ook:Tegenvallende industriële productie wijst op aarzeling economische groei
Lees ook:Groei Duitse economie – minder vertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.