Minister Verhagen: ‘Geen subsidies meer rondgieteren’

Het kabinet gaat in totaal een bedrag van 500 miljoen euro vrijmaken om ondernemingen belastingvoordeel te geven. Dit zei minister Maxime Verhagen van Economische Zaken vanmorgen op Radio 1. Hij verwacht dat vooral kleinere innovatieve bedrijven daarvan zullen profiteren

Ook bevestigde hij dat er een fonds voor durfkapitaal komt dat leningen gaat verstrekken. ‘Op termijn komen die euro’s terug. ‘Dat is beter dan subsidies rondgieteren‘, aldus Verhagen.

Hij wil af aan het woud aan subsidies waarvan volgens de minister is gebleken dat het effect relatief klein. Ondanks de gelden die daarin zijn gepompt, is Nederland een middenmoter gebleven.

Verhagen wil door het belastingvoordeel en het fonds voor durfkapitaal negen topsectoren stimuleren: water, agrofood, tuinbouw, hightech, life sciences, chemie, energie, logistiek en creatieve industrie. Er wordt wel flink in subsidies gesneden, zo’n 800 miljoen euro, maar deze branches kunnen vanwege hun potentie nog steeds overheidsgeld tegemoet zien. Daarvoor heeft het kabinet in totaal 1,5 miljard uitgetrokken.

Verhagen streeft bij de inzet van het geld naar een praktisch gerichte samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs. We moeten van kennis naar kunde naar kassa’, aldus de minister gisteren in Buitenhof.

Het bedrijfsleven mag de komende maanden daarvoor voorstellen doen.  Volgende week worden de negen topteams van drie, vier man elk bekendgemaakt, die onder leiding staan van een zwaargewicht uit het bedrijfsleven en waarin ook hoge ambtenaren en toponderzoekers zitten.

Hoogleraar innovatiebeleid Bart Nooteboom van de Universiteit van Tilburg heeft kritiek op het aanwijzen en daarmee afbakenen van economische sectoren. ‘Als ze toch al succes hebben, waarom zou je ze dan nog steunen?’, zegt hij in een reactie in de Volkskrant.

Blijkens een reactie van VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland zorgt de extra nadruk op negen topsectoren er juist voor dat innovatieve topspelers, groot en klein, op de wereldmarkt kunnen uitblinken.  De ondernemingsorganisaties steunen de visie van het kabinet-Rutte-Verhagen en noemen deze eerste uitwerking van het regeerakkoord ‘zeer kansrijk’.

Waar bent u werkzaam?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:MInister Verhagen in lijn met Obama
Lees ook:Eigen investering bepalend voor subsidie topsectoren
Lees ook:Verhagen houdt merendeel innovatiesubsidies overeind
Lees ook:Adviezen topteams onderstrepen belang industrie
Lees ook:Wie twittert er mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.