Producentenvertrouwen industrie neemt verder af

Voor de vijfde keer op rij is het producentenvertrouwen in de industrie afgenomen. In augustus verslechterde de stemming onder ondernemers in de industrie verder.

Het producentenvertrouwen daalde van -2,2 in juli naar -3,3 in augustus. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De daling wordt veroorzaakt omdat bedrijven in augustus veel somberder waren over hun orderpositie dan in juli. De CBS-cijfers wijzen uit dat de waarde van de orderontvangst in de afgelopen drie maanden is afgenomen. De index orderpositie was in augustus met 103,6 even hoog als in juli. De verwachting over de productie in de komende drie maanden verandert nauwelijks.

Dubbele dip

Het nieuwe cijfer over het producentenvertrouwen spoort met een heel reeks van cijfers die duiden op een snelle afname van vertrouwen bij zowel consument als producent. Er is flinke vrees voor een dubbele dip, een nieuwe recessie snel na de neergang in 2009.

Het IndustrieBlog meldde eerder al dat dat de industriële groei afvlakte, hetgeen een voorbode is van economische vertraging. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) maakte eerder deze maand bekend dat in de meeste ontwikkelde landen de economie minder hard groeit.

Waar bent u werkzaam?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Producentenvertrouwen industrie in de lift
Lees ook:Industrie minder somber over vooruitzichten productie
Lees ook:Producentenvertrouwen hoogste in 2 jaar
Lees ook:Producentenvertrouwen industrie licht verbeterd
Lees ook:Omstandigheden industrie wisselend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.