Europese staalindustrie wacht moeilijk jaar

De Europese staalindustrie wacht een moeilijk jaar mede door overcapaciteit, schaarse bedrijfskredieten en toenemende import van staal van eenvoudige kwaliteit. Dat voorspellen analisten, meldt het Financieele Dagblad.

Europese staalproducenten kunnen winstgevend blijven door zich te richten op geavanceerde producten en de productie van basiskwaliteit staal over te laten aan lage lonen landen als Turkije en in de voormalige Sovjetunie, adviseren de analisten.

De Europese Unie is wat betreft productieomvang de tweede staalproducent ter wereld. In 2011 produceerde de EU in totaal 177 miljoen staal, dat is 2,8 procent meer dan in 2010.

Groeicijfers bijgesteld

Wereldwijd komt in 2012 de productiegroei in de staalindustrie op iets meer dan zes procent uit. Vorig jaar was de stijging 6,8 procent in vergelijking met 2010, blijkt uit cijfers van de World Steel Association. De toename in 2010 was met 15 procent sterker.

De productiegroei in 2011 vond volgens het FD  vooral in de eerste helft van het jaar plaats waarna de toename afvlakte door een dalende vraag als gevolg van de Eurocrisis en een vertraging van de Chinese economische groei.

In het tweede kwartaal van dit jaar zal de productiegroei weer een lichte stijging laten zien, voorziet de door Reuters geraadpleegde analist Chris Houlden van onderzoeksbureau CRU, al heeft hij zijn verwachting voor 2012 wel wat naar beneden bijgesteld.

Lees ook:Staalprijzen stijgen door sterke marktvraag
Lees ook:Bescheiden exportgroei technologische industrie
Lees ook:Duitse fabrieksorders onverwachts in de lift
Lees ook:Duitse producentenprijzen stabiel
Lees ook:Productiestijging maakindustrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.