Krimp industrie Eurozone zwakt af

De bedrijvigheid in de industrie in de Eurozone is in december weer afgenomen, maar in een minder hoog tempo. De inkoopmanagersindex steeg van 46,4 naar 46,9. Dit meldt het Financieele Dagblad.

De samengestelde index van de industrie en de dienstensector is voor het eerst sinds februari twee maanden op rij gestegen tot 47,9 in december.

Niettemin duidt deze score nog steeds op economische krimp. Een cijfer onder de 50 duidt op een afname van de activiteit.

Eurozone

De economie in de Eurozone daalt in het vierde kwartaal met 0,6 procent, wijzen cijfers van Markit uit. Daarmee is dit het het slechtste kwartaal sinds de recessie in 2009 eindigde. Wel vlakt de krimp wat af. Dat zou er op kunnen wijzen dat de terugval het eerste kwartaal van 2012 wat afzwakt.

Hoofd econoom Williamson van Markit sluit een nieuw kwartaal van krimp niet uit. ‘Zeker omdat de nieuwe orders blijven afnemen, het ondernemersvertrouwen laag is en vanwege de aanhoudende spanningen in de periferie van de eurozone’, zo zegt hij in het Financieele Dagblad.

Recessie

De recessie in de eurozone zal niet langer dan een jaar duren. Dit stelt Ernst & Young in zijn Eurozone Forecast, meldt RTLZ. De vraag uit opkomende markten zal de groei in Europa weer aanjagen en met het akkoord over een fiscale unie in de eurozone is een oplossing voor de crisis in zicht, aldus het accountants- en adviesbureau.

Lees ook:Groei Nederlandse industrie: krimp in eurozone neemt af
Lees ook:Schuldencrisis treft industrie Eurozone
Lees ook:Duitse industrie krimpt ‘t hards in 3 jaar
Lees ook:Krimp Duitse industrie
Lees ook:Ook krimp industrie in Eurozone en Duitsland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.