Schone schepen krijgen korting op havengeld Rotterdam

De port of Rotterdam gaat ‘schone’ schepen die de haven aandoen belonen. De 25 schoonste schepen die in 2011 en 2012 in de Rotterdamse kade langszij komen, krijgen een korting op het havengeld.

Vorig jaar werd de Environmental Ship Index (ESI) geïntroduceerd door de World Port Climate Initiative, onder auspiciën van de International Association of Ports and Harbors.

Het Havenbedrijf Rotterdam is mede-initiatiefnemer van deze internationale maatstaf voor de CO2-uitstoot van schepen die beter presteren dan de wettelijke norm. Inmiddels zijn 375 zeeschepen opgenomen in de ESI.

Van de zes schepen die aan deze norm voldoen, heeft er één aangelegd in Rotterdam, de Morning Carol die een korting krijgt van vijf procent op het havengeld.

Om hiervoor in aanmerking te komen, moet een schip op de ESI-index 31 punten scoren. Blijkens de praktijk is dat (nu) nog aan de hoge kant. Om toch de 25 schoonste schepen te kunnen belonen, krijgen de schepen met een score van minimaal 20 punten ook de korting. Hiermee volgt Rotterdam de haven in Antwerpen die hiertoe al eerder overging.

Clean Shipping Index

De helft van de wereldwijde vervuiling wordt veroorzaakt door ‘maar’ 15 procent van de zeeschepen. Om de keuze voor schone schepen makkelijker te maken, heeft Richard Branson alle 60.000 schepen die over de wereld zeeën varen in een databank gezet.

De Stichting Noordzee nam het initiatief voor de Clean Shipping Index voor Nederlandse verladers. Als eerste Nederlandse verlader heeft AkzoNobel zich daar bij aangesloten.

Waar bent u werkzaam?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Richard Branson wil schone schepen
Lees ook:AkzoNobel kiest voor Clean Shipping Index
Lees ook:Rotterdam krijgt grote olieterminal
Lees ook:Nederland Duitsland de baas
Lees ook:Eerste bollenschip legt bij Gate Terminal aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.