VS stelt vragen bij productie JSF

Kan de F-35 Joint Strike Fighter (JSF) nog wel tegen een betaalbare prijs worden geleverd. Dat is de vraag die de defensiecommissie van de Amerikaanse Senaat zichzelf stelt.

Trouw bericht dat de gezaghebbende commissie zich zorgen maakt over de kwaliteit van het productieproces van het gevechtsvliegtuig.

Onder meer het feit dat er al toestellen worden gebouwd terwijl de JSF nog volop wordt getest, is voor de commissie reden voor zorg. Daardoor zouden namelijk later gemaakte vliegtuigen weer moeten worden omgebouwd.

Twee testtoestellen

De JSF wordt ontwikkeld en geproduceerd door het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin. Verschillende landen hebben toegezegd toestellen te kopen. Nederland heeft inmiddels twee testtoestellen van de JSF besteld.

Als de JSF duurder uitvalt, zullen minder toestel worden gekocht. Dit heeft een aantal landen al laten weten.

Prijskaartje

Het TechnologieBlog berichtte eerder al dat voor Nederland de JSF naar alle waarschijnlijkheid op 100 miljoen euro per toestel zal uitkomen.

Mocht Nederland besluiten minder dan de geplande 85 toestellen te kopen, dan zou in de toekomst het definitieve prijskaartje nog hoger kunnen uitvallen.

 

Lees ook:VW bouwt 8 nieuwe fabrieken
Lees ook:Productie nieuwe Samsung S III nog niet helemaal op stoom
Lees ook:Lichte stijging industriële productie eurozone
Lees ook:Stoppen JSF kost industrie miljarden
Lees ook:Boeing verhoogt productie 737 om aan marktvraag te voldoen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.