Greenpeace beschuldigt autofabrikanten van kaalsslag Amazone

Grote autofabrikanten zijn er mede debet aan dat grote delen van Amazonegebied worden weg gevaagd. Deze beschuldiging komt van Greenpeace.

De aantijgingen staan in het rapport Driving Destruction in the Amazon. Dit berichten meerdere media, waaronder Vraag & Aanbod.

Concerns als BMW, Ford en General Motors kopen onder meer in Brazilië grote hoeveelheden ruwijzer dat tot staal wordt omgesmolten en wordt gebruikt in de auto-industrie.

Bij de productie van ruwijzer wordt veel houtskool gebruikt. Daarvoor worden in de Amazone op grote schaal bomen omgekapt. De houtskoolproductie zou ook gepaard gaan met slavernij omdat de houtskoolbranders volgens Greenpeace als moderne slaven in bijzonder moeilijke omstandigheden hun werk doen.

Volgens Greenpeace werken de grote automotivespelers nauw samen met de Braziliaanse bedrijven die op hun beurt weer zaken doen met dubieuze leveranciers.

Verwoesting stoppen

Greenpeace wil dat de ‘cyclus van verwoesting stopt die begint in de Amazone en eindigt in auto showrooms’.

‘Door het inkopen van dit ruwijzer dragen deze gerespecteerde automerken bij aan vernietiging van de Amazone’, stelt Paulo Adario, Campaign, director Greenpeace Brazil.

Hij doet een beroep op president Dilma Rousseff van Brazilië. Die heeft volgens Adario de taak heeft de Amazone te beschermen en een einde te maken aan slavernij.

Voorzichtig met inkoop

Autofabrikanten GM en BMW kiezen naar eigen zeggen volgens strikte standaarden hun leveranciers. Maar ze stellen ook dat het moeilijk is de hele keten te controleren.

Blijkens een reactie van Todd Nissen is Ford bekend met de situatie en is het autobedrijf erg voorzichtig met inkoop uit Brazilië.

Ford geeft aan dat het samenwerkt met de Braziliaanse overheid en de ILO om de toeleveranciers bewust te maken van goede werkomstandigheden.

Lees ook:Foxconn start productie iPad in Brazilië
Lees ook:Kortere productietijd Ford door 3D-printing (video)
Lees ook:ArcelorMittal investeert in Brazilië
Lees ook:Ford verplaatst productie Mondeo naar Duitsland
Lees ook:Daf verhoogt productie weer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.