Economische groei blijft matig

De Nederlandse economie blijft na de recessie met een matige snelheid op de weg terug. Mede door de opleving van de wereldhandel herstelde Nederland zich in 2010 met een economische groei van 1,7 procent enigszins van de ongekende krimp (min 3,9 procent) in 2009.

Dit jaar en volgend jaar kruipt de opgaande lijn iets verder omhoog met 1,75 procent in 2011 en 1,5 procent in 2012. Dat is althans de verwachting van het Centraal Planbureau (CPB). Sweder van Wijnbergen, hoogleraar Algemene Economie aan de Universiteit van Amsterdam, zei tegen RTL Z dat de economische groei in Nederland hoger zal uitvallen dan het CPB denkt.

Duitsland

Hij verwijst hierbij naar de sterke economische groei in Duitsland waar Nederland doorgaans van profiteert. ‘Duitsland kent nu een hoge groei, het is dus niet moeilijk te voorspellen dat de Nederlandse economie harder zal groeien dan wat het CPB voorspelt. Dat zal er ook toe leiden dat het begrotingstekort nog meer daalt dan het CPB verwacht’, aldus de hoogleraar tegen de omroep.

Nu prognotiseert het Planbureau dat het begrotingstekort gaat van 5,2 procent in 2010 naar 3,7 procent dit jaar en 2,2 procent volgend jaar. ‘Nu het economisch weer beter gaat zal het tekort snel verbeteren.’

De bescheiden economische groei komt grotendeels voor rekening van de export, ook de investeringen en toenemende consumptie dragen hun steentje bij. Desalniettemin concludeert het CPB dat de economie het groeiverlies tijdens de recessie nog niet heeft goed gemaakt.

Industrie

De groei van de industrie zet onverminderd voort. De omzetcijfers vertoonden in januari een ongekende stijging van 19 procent. Dit cijfer was nog nooit eerder voorgekomen.

De NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI), een graadmeter voor economische groei, steeg in februari naar 60,7. Dit is de hoogste waarde sinds de start van dit onderzoek in 2001.

Hebt u Japan al geholpen?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Minister Verhagen: ‘Nog geen business as usual’
Lees ook:Groei industriële productie terug op oude niveau
Lees ook:Nederland profiteert van Duitse groei
Lees ook:Tegenvallende industriële productie wijst op aarzeling economische groei
Lees ook:Duits ondernemersvertrouwen plust weer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.