Duitsland Europese graadmeter

Ze zei het niet met zoveel woorden, maar de Duitse Bondskanselier Merkel doelde impliciet wel op Duitsland toen ze zei dat de landen van de eurozone zich op het beste euroland moeten oriënteren. Dat wordt de maatstaf voor alle eurolanden. Ze zei dit in Brussel tijdens de top van de 27 EU-leiders.

De landen van de eurozone moeten verder samengroeien en dus economisch nauwer samenwerken, vindt Merkel. ‘We gaan de euro ook als politiek project verdedigen.’

De Bondskanselier presenteerde haar voorstellen samen met de Franse president Nicolas Sarkozy. Deze kondigde aan de plannen te bespreken op een aparte top van eurolanden, nog voor de volgende EU-top eind maart.

Duitsland wordt door de markt als het beste Euroland gezien, de economie draait verreweg het beste van Europa, met en verwachtte plus van ruim drie procent in 2011. Nederland blijft achter met een plus van ruim twee procent.

De vraag is of Duitsland kan blijven plussen. Gisteren kwamen later op de dag cijfers naar buiten dat de Duitse fabrieksorders in december op maandbasis sterker zijn gedaald dan verwacht. De industriële orders daalden met 3,4 procent ten opzichte van een maand eerder. Volgens Ulrike Rondorf van Commerzbank is het geen ramp. ‘Grote orders vinden niet elke dag plaats. De stijgende lijn is nog steeds aanwezig.’

Waar bent u werkzaam?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Duits ondernemersvertrouwen plust weer
Lees ook:Duitse industrie-orders in de lift
Lees ook:Orders Duitse industrie weer in de min
Lees ook:Orders Duitse industrie groeien boven verwachting
Lees ook:Afschaffing kernenergie draait Duitse industrie de nek om

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.