Chinese deal Spyker ketst af

Het is topman Victor Muller van autofabrikant Spyker, moederbedrijf van het Zweedse Saab, niet gelukt de deal met Chinese Hawtai Motor Group rond te krijgen. Partijen ondertekenden op 3 mei een overeenkomst voor een strategische samenwerking.

Hawtai is er niet in geslaagd om aan een aantal voorwaarden te voldoen, waaronder de vereiste toestemming van een aantal belanghebbenden.

In ruil voor een belang van 29,9 procent zouden de Chinezen een bedrag van 130 miljoen euro in Spyker investeren. De autofabrikant zou ook nog eens een bedrag van 30 miljoen euro als lening krijgen.

Productie

De kapitaalsinjectie is nodig om de productie bij Saab weer te hervatten, die ligt al weken stil omdat de toeleveranciers niet betaald kunnen worden. Saab Automobile blijft voor de korte en middellange termijn werken aan financiering. Er wordt onder meer met andere Chinese partijen gesproken, liet Spyker weten. Ook met Hwatai wordt nog gesproken over een mogelijke samenwerking, zij het op niet-exclusieve basis.

Andere pijlen die Muller op z’n boog heeft zijn een kredietfaciliteit van 29 miljoen euro van de Europese Investeringsbank, en de voorgenomen verkoop en terughuur van Saabs vastgoedposities.

Beeld: AutoBlog

Lees ook:Lot Organon nog niet beslist
Lees ook:VW beschermt positie in China
Lees ook:Chinese gevecht nog niet verloren
Lees ook:Defensie investeert, ondanks bezuinigingen
Lees ook:Hogere omzet Havenbedrijf Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.