Industrie krimpt weer: prof. Van Weele ziet nog geen herstel

Voorlopig is economisch herstel nog niet in zicht. Dit zegt prof. Arjan van Weele in reactie op de inkoopmanagersindex die in mei opnieuw daalde en daarmee duidt op een afname van de industriële bedrijvigheid duidde.

Waar de PMI in in april nog op 49.0 uitkwam, zakte de index in mei verder weg tot en bleef op 47.6 steken .

Dit is het laagste cijfer tot nu toe dit jaar en de derde maand op rij dat de PMI onder 50.0 uitkomt.

Een korte opleving in februari uitgezonderd, scoort de inkoopmanagersindex al negen maanden lager dan 50 hetgeen wijst op verminderde industriële activiteiten, aldus de hoogleraar.

Exportmotor gaat haperen

Nu ook Duitsland last van de recessie begint te krijgen, lijkt voor het eerst de exportmotor lijkt te gaan haperen, constateert Van Weele. Voor het eerst in 2012 daalde het aantal buitenlandse orders, zij het gering. ‘Samen met de zwakke binnenlandse vraag, vertaalt zich meteen in lagere productievolumes en lagere inkoopactiviteiten’, zegt hij.

Hoewel dit de afnemende inkoopprijsinflatie verklaart, stijgen de grondstofprijzen nog steeds. Door de sterke concurrentie kunnen bedrijven dit niet in hun verkoopprijzen doorberekenen. Met name daardoor zoeken ze naar andere kostenbesparende maatregelen, zoals vermindering van de voorraden en het personeelsbestand.

Recessie vraag om politieke keuzes

‘De sluipende recessie zit stevig in het zadel en getuige de onmacht van onze politieke leiders de euro crisis te beteugelen zal dat nog wel even zo blijven’, is de conclusie van Van Weele. Daarbij is het een schrale troost dat Nederland het in andere Europese landen een stuk minder slecht doet.’

Hij mist een duidelijke visie op het Nederlandse industriebeleid. ‘Binnen welke sectoren en met welke activiteiten en producten denken wij onze economische groei voor de toekomst veilig te stellen? Antwoord op deze vragen is hard nodig.’

De NEVI PMI is de samengestelde inkoopmanagersindex die maandelijks een algemeen beeld geeft van de economische activiteiten in de verschillende industrieën en wordt uitgegeven door NEVI, hét kennisnetwerk voor inkoop en supply management.

Lees ook:Weer meer orders voor industrie
Lees ook:Weer krimp industrie
Lees ook:Industrie weer in de lift
Lees ook:Groei productie industrie houdt nog aan
Lees ook:Productie industrie daalt weer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.