NMa-regels zetten Gasunie op fors verlies

De Gasunie heeft de lieve som van 900 miljoen euro afgeboekt als gevolg van nieuwe regels die de mededingingstoezichthouder NMa heeft opgesteld.

Transportdochter Gas Transport Services (GTS) zou als gevolg daarvan minder mogen vragen voor het gastransport. De NMa wil de regels met terugwerkende kracht vanaf 2006 invoeren.

Als de Gasunie wordt verplicht alle bedragen terug te betalen waarvan achteraf blijkt dat ze te veel in rekening zijn gebracht, kan dat bedrag oplopen tot 1,7 miljard euro. Daar zou voor eind september duidelijkheid over moeten zijn.

De nieuwe regels van de NMa zorgen er voor dat de Gasunie over de eerste zes maanden van dit jaar op een verlies uitkomt van 548 miljoen euro. Vorig jaar was de nettowinst nog 274 miljoen euro.

Gasrotonde

Ook gaat als gevolg van de nieuwe NMa-regels het toegestane rendement op investeringen naar beneden. Het uitbouwen van de Gasrotonde dreigt volgens Gasunie door het nieuwe financiële plaatje in het gedrang te komen.

De NMa bepaalt welke tarieven de Gasunie voor het gastransport mag vragen. Over de rekenmethode die daarvoor wordt gebruikt, wordt al jarenlang gesteggeld. De Gasunie en het ministerie van Financiën hebben inmiddels bezwaar gemaakt tegen het besluit van de NMa.

Naar verwachting komt de omzet van de Gasunie in 2011 op 1,65 miljard euro uit, tegen een verlies van 370 miljoen euro.

Beeld: Gasunie

Lees ook:Miljoeneninvestering Gasunie
Lees ook:Verstoring productieketen SonyEriccson verlaagt winst
Lees ook:Toyota uit rode cijfers (video)
Lees ook:R&D-geld AkzoNobel lekt weg
Lees ook:Europese staalmarkt oorzaak dat Tata Steel weer banen schrapt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.