R&D-geld AkzoNobel lekt weg

AkzoNobel haalt R&D niet weg uit Nederland, maar extra uitgaven gaan wel naar Azië. Volgens topman Hans Weijers van het concern ligt het voor de hand dat nieuwe activiteiten daar plaats vinden.

Een kleine rekensom leert dat het wel eens om een flink bedrag kan gaan dat de grootste verfproducent ter wereld uit Nederland weg trekt.

Het budget van AkzoNobel voor onderzoek en ontwikkeling stijgt de komende vijf jaar van 350 miljoen naar 500 miljoen euro.

Die aderlating hebben we blijkens een interview met Wijers in het FD te danken aan het innovatiebeleid dat wordt gekenmerkt door bezuinigen. Dit jaar wordt er zo’n 60 miljoen euro geschrapt, tot 2015 kunnen de besparingen oplopen tot 400 miljoen euro.

Weijers hekelt in een interview met de krant het innovatiebeleid. ‘Put your money where mouth is’, stelt hij. ‘Als we zo doorgaan dan lopen we straks achter.’ Hij maakt zich grote zorgen over de bezuinigingen die het huidige kabinet wil doorvoeren in onderwijs, onderzoek en ontwikkeling. ‘Ze praten er veel over, maar ze doen er niets mee.

Eind vorige week werd bekend dat AkzoNobel over het vierde kwartaal van 2010 hogere cijfers heeft geboekt dan verwacht. De omzet steeg met 17 procent tot 3,62 miljard euro, het jaar daarvoor was dat nog 3,09 miljard euro. De netto kwartaalwinst kwam uit uit op 162 miljoen euro, tegen een verlies van 60 miljoen euro.

Waar bent u werkzaam?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Rinnooy Kan (SER): Nederland investeert onvoldoende in kenniseconomie
Lees ook:Defensie investeert, ondanks bezuinigingen
Lees ook:Volg innovatiedebat live
Lees ook:Eerste barstjes in kabinet-Rutte
Lees ook:Omzet AkzoNobel in de plus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.