Herstel Japan kost ruim 107 miljard

Het slordige bedrag van 12 biljoen Yen, dat is 107,4 miljard euro. Zo veel is zou er wel eens nodig kunnen zijn om Japan na de aardbeving en de daaropvolgende Tsunami weer op te bouwen, meldt RTL Z.

Aan het einde van de maand zou het ontwerpplan klaar moeten zijn. Volgens de Japanse krant Asahi Shimbun krijgt de ontwikkeling van zonne- en windenergie daarin volop de ruimte.

t

Dat zouden alternatieve energiebronnen moeten worden nu na de ramp in Japan veel van de kerncentrales niet meer operationeel zijn. Voor een deel is dat tijdelijk. Maar in de Fukushima I, waar zich de kernramp afspeelde, wordt helemaal geen energie meer opgewekt.

Net na de ramp schatte de Wereldbank de schade op  235 miljard Amerikaanse dollar (166 miljard euro). Het zal zeker vijf jaar duren voor Japan van de ramp is hersteld.

Economisch herstel

Het economisch herstel verloopt spoediger dan verwacht. Dit bleek eerder deze maand uit een rapport van J.P. Morgan Asset Management. De TOPIX index steeg in juni met 1,3 procent, waardoor de maand op 838 eindigde.

De luchtvaart, staal, papier en elektriciteitsbedrijven waren de best presterende sectoren. Ook het herstel van de automotive ging sneller dan verwacht. Toyota schat dat de Japanse productie in juni nog maar 15 procent onder het niveau van voor de aardbeving lag.

Lees ook:Ramp Japan slaat vertrouwen fabrikanten weg
Lees ook:Licht herstel industriële productie Japan
Lees ook:Toyota verbetert productie door samenvoeging fabrieken Groei industriële productie Japan
Lees ook:Steun bedrijven waar aanvoer Japanse onderdelen stokt
Lees ook:Update effecten ramp voor Japanse industrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.