Europa wil grip op hoge grondstoffenprijzen

De voedselprijzen hebben in januari opnieuw een recordhoogte bereikt. Voor de zevende keer op rij moet er meer worden betaald, vooral voor graan, suiker en olie. Dit meldt de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

De FAO Food Price Index, die is gebaseerd op de gemiddelde prijzen van graan, vlees, suiker en oliezaden, kwam in januari uit op 230,7 punten. In december stond de index nog op 223,1 punten.

Unilever-topman Paul Polman liep al eerder te loopt tegen het opdrijven van voedselprijzen omdat speculanten korte termijn posities innemen. ‘Ze doen dat over de ruggen van mensen die proberen een waardig leven te leiden.’

Volgens investeerder Jim Rogers zijn speculanten niet schuldig aan de prijsstijging van voedsel en grondstoffen. ‘Dat we dit decennium en ook de komende 10 jaar in een bull markt voor commodities zitten, komt door de scheve verhoudingen van vraag en aanbod’, zei hij in een interview met RTL Z.

Speculanten nemen volgens Rogers geen grondstoffen af. ‘Je kunt hen de schuld van de hogere prijzen niet geven.’ Ook vindt hij dat hoge prijzen juist noodzakelijk zijn ‘ok al hebben 100.000-en boeren in India zelfmoord gepleegd omdat ze niet rond kunnen komen’.

Ondertussen denkt de Europese Commissie er over om handelsposities die beleggers en handelaren innemen op de grondstoffenmarkt te maximeren. Dat staat in stukken die de eurocommissarissen Antonio Tajani (industriebeleid), Michel Barnier (interne markt) en Dacian Ciolos (landbouw) hebben vrijgegeven. Het trio presenteerde in Brussel een nieuwe Europese strategie voor grondstoffen.

Het maximeren van handelsposities moet de werking van de grondstoffenmarkt verbeteren en voorkomen dat er grote prijsfluctuaties ontstaan, bijvoorbeeld omdat één partij enorme voorraden opkoopt. Toezichthouders zouden volgens Brussel ook marktpartijen moeten kunnen bevelen hun posities te openbaren.

Wellicht kan dat voorkomen dat grondstoffenprijzen concerns als Unilever dwingt te balanceren.

Lees ook:Kritiek Unilever op subsidies biobrandstof
Lees ook:Inkoop grondstoffen werkt door in afzetprijzen industrie
Lees ook:Staalproducenten verhogen staalprijs
Lees ook:Plasticprijzen stijgen sky high
Lees ook:NEVI meldt weer meer industrie-orders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.