Nederland groeit in kielzog van Duitse economie

De Duitse economie doet het veel beter dan verwacht. Bij de Oosterburen groeide de economie het eerste kwartaal van dit jaar bijna twee keer harder.

Economen die door Bloomberg daarover werden ondervraagd, voorspelden een toename van 0,9 procent. Uiteindelijk bleek de economische groei de eerste drie maanden van dit jaar op 1,5 procent uit te komen.

Een stijgende export ving de hogere kosten op voor olie en energie. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar groeide de Duitse economie met 5,2 procent, blijkt vandaag uit voorlopige cijfers.

Nederlandse economie

Ook de Nederlandse economie zit goed in de lift. Het bruto binnenlands product groeide het eerste kwartaal van jaar met 3,2 procent in vergelijking met dezelfde periode van 2010. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend maakte. Dat is de hoogste groei in drie jaar tijd. Economen rekenden op kwartaalbasis op een toename van 0,8 procent.

De CBS-cijfers laten een voor het eerste kwartaal van 2011 een economische groei zien van 0,9 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2010. In het laatste kwartaal van vorig jaar groeide de economie met 0,6 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor.

Lees ook:Duitse economie plust weer
Lees ook:Industrie groeit: economie stokt
Lees ook:Duitse industrie-orders in de lift
Lees ook:Tegenvallende export: bescheiden groei industrie, economische groei komt tot stlstand
Lees ook:Nederlandse industrie scoort beter dan Europese

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.