Industrie groeit: economie stokt

De groei van de Nederlandse economie maakt pas op de plaats. Tijdens de persconferentie van zojuist van het Centraal Bureau voor de Statistiek noemde Michiel Vergeer van het CBS als een van de belangrijkste oorzaken de stop op de voorraadopbouw.

Tijdens de crisis hebben bedrijven hun hand op de knip gehouden en voorraden niet aangevuld. Met het aantrekken van de economie, zijn bedrijven hun magazijnen weer gaan vullen.

Die hebben nu hun max bereikt waardoor aan deze positieve tendens een einde is gekomen.

De economie groeide in het derde kwartaal met 1,8 procent in vergelijking met het vorig jaar. In het tweede kwartaal was die toename nog 2,2 procent. Over de gehele linie was de groei gemiddeld 1,5 procent.

De industrie doet het nog steeds goed: al daalde de groei in het derde kwartaal ten opzichte van een jaar eerder wel tot 6,9 procent. In het tweede kwartaal was dat nog 8,9 procent.

In reactie op de bekendmaking van het CBS van vandaag bleek hoogleraar Sveder van Wijnbergen desalniettemin positief. Hij verwacht voor de Nederlandse economie over een half jaar weer een groei van twee tot drie procent,  zo liet hij net aan een radio 1-verslaggever weten.

Nederland doet het minder goed dan de buren. De Duitse economie groeit in het derde kwartaal 3,9 procent. In het tweede kwartaal was dat nog vier procent.

In de Verenigde Staten was de groei 3,1 procent en in China ‘maar’ 8,1, dat is lager dan in het eerste half jaar. Maar altijd nog meer dan genoeg om de wereldeconomie een positieve boost te geven.

Lees ook:Nederland groeit in kielzog van Duitse economie
Lees ook:Duitse industrie-orders in de lift
Lees ook:Economische groei blijft matig
Lees ook:Machine-investeringen aanjager Duitse economie
Lees ook:Tegenvallende export: bescheiden groei industrie, economische groei komt tot stlstand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.