Apple werkt aan duurzame grondstoffenketen

De Verenigde Saten werken aan wetgeving, die volgend jaar van kracht wordt en de aankoop van grondstoffen aan banden legt die uit conflictgebieden komen.

Een aantal IT-concerns, waaronder Apple, Dell, HP, Microsoft, gaat daar niet op wachten en gaat een productieketen opzetten die alleen mineralen gebruikt uit duurzame en ethisch verantwoorde mijnbouw.

De samenwerking moet leiden tot een standaard voor het tracken van mineralen, zoals tin en goud, die veel in elektronica worden gebruikt. Producenten kunnen daarmee aantonen dat ze alleen mineralen gebruiken uit gebieden zonder conflicten waar de opbrengsten van de delfstoffen vaak gebruikt worden voor oorlogsvoering.

Volgens Mohin, directeur corporate responsibility bij computerchip-producent AMD en mede-voorzitter van de groep, garandeert de nieuwe wetgeving niet dat alle bedrijven duurzame grondstoffen gaan gebruiken.

Blijkens zijn toelichting zal er wel veel verbeteren en de bewustwording toenemen. ‘Iedereen zal vanzelf de druk voelen als de kwestie meer wordt belicht.’

Misstanden

Saiilant detail: recent werd bekend dat Apple het minder nauw nam met de werkomstandigheden in de fabrieken waar onder meer de iPhones worden gemaakt.

Apple geeft wel aan misstanden in fabrieken aan te pakken met de Apple Supplier Code of Conduct, een gedragscode met voorschriften over de arbeidsomstandigheden van werknemers waarover jaarlijks wordt gerapporteerd.

Al zo’n jaar of vijf monitort Apple fabrieken, 400 mensen controleren de werkomstandigheden en op de werkplek beschermen 27.000 geschoold medewerkers de sociale rechten van het personeel.

Hoe duurzaam is uw bedrijf?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Apple-fabrieken van Foxconn nemen nog steeds loopje met regels
Lees ook:Unilever investeert 100 miljoen in duurzame deo’s
Lees ook:Apple werkt aan arbeidsomstandigheden toeleveranciers
Lees ook:Unilever verduurzaamt productieketen
Lees ook:Apple overweegt productie naar Verenigde Staten te halen (video)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.