Omstandigheden industrie wisselend

Ondernemers in de industrie waren in oktober somberder over de toekomstige productie en hun orderpositie. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De vooruitblik voor de komende drie maanden wijst uit dat ook de stemming onder de ondernemers verder verslechterd en het producentenvertrouwen daalt tot -7,7, tegen -6,7 een maand eerder.

Uit de industrieradar van het CBS over de hele maand oktober blijkt wisselende omstandigheden voor de industrie. De Europese industriële productie en Duitse industriële orders verbeterden. Het producentenvertrouwen verslechterde, evenals de consumptie door huishoudens en het exportvolume. Alle indicatoren liggen onder de langjarig gemiddelde ontwikkelingen.

Vooruitzichten 2013 goed
Desalniettemin zijn de vooruitzichten voor volgend jaar wat rooskleuriger, bleek eerder uit een rapport van ABN-Amro. Daaruit blijkt dat de industrie in 2013 met name door de aantrekkende mondiale economie en wereldhandel een groei doormaakt. Vooral de machine-industrie en chemiesector zijn daarbij koplopers.

Het IndustrieBlog meldde eerder al dat de Nederlandse industrie weer in de lift zit. De inkoopmanagersindex (PMI) steeg in september naar 50.7, van 49.7 in augustus. Het is voor het eerst sinds februari dat de PMI boven de 50 uitkwam hetgeen duidt op een stijgende industriële activiteit, een score lager dan 50 wijst op krimp.

Lees ook:Producentenvertrouwen industrie daalt weer
Lees ook:Europese schuldencrisis zet industrie wereldwijd onder druk
Lees ook:Producentenvertrouwen industrie in december weer iets beter
Lees ook:Stemming ondernemers in de industrie verbetert
Lees ook:Industrie minder somber over vooruitzichten productie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.