Deel New Yersey ontsnapt aan Sandy door vinding Ten Cate

Tienduizenden mensen van de getroffen delen van de Amerikaanse staat New York dreigen alsnog dakloos te worden nadat vorige week orkaan Sandy aan de oostkust verwoestend toesloeg. Veel huizen van het kustgebied hebben geen elektriciteit en worden door de dalende temperaturen onbewoonbaar.

Gouverneur Andrew Cuomo sprak van een ‘enorm, enorm huisvestingsprobleem’, dat ook duizenden mensen treft in Long Island en Connecticut en New Jersey.

In een aantal delen van New Yersey is door een vinding van het Nederlandse Ten Cate de schade beperkt gebleven. Plaatsen als Sea Isle City, Beach Haven en het lager gelegen Ocean City werden beschermd tegen de orkaankrachten door 16 kilometer lange kunstmatige duindijken.

Vochtdoorlatend materiaal
De kern van de dijken worden gevormd door zogeheten Geotubes gemaakt van een speciale vochtdoorlatend weefsel en gevuld met zand.

Behalve in New Jersey liggen er ook dijken in New Orleans en Galveston, Texas.

Orkaan Sandy de baas
‘TenCate heeft een lange geschiedenis in waterbouwkundige constructies en toepassingen voor oeverbescherming’, vertelt John Henderson, Global Director Water & Environment van TenCate Geosynthetics, het onderdeel van Ten Cate dat de Geotube ontwikkelde. Inmiddels is de technologie wereldwijd al bij meerdere maritieme projecten gebruikt, van zandduinkernen tot golfbrekers en maritieme constructies.

Volgens Henderson waren de Geotubes goed bestand tegen de krachten van de orkaan Sandy. ‘Net als vele andere stormen, zoals de orkaan Isaac eerder dit jaar nabij New Orleans, heeft de technologie zich bewezen als belangrijk onderdeel van een effectief kustbeschermingssysteem.’

Textieltechnologie
Het materiaal waar de Geotubes van zijn gemaakt is een van de innovaties van het in textieltechnologie gespecialiseerde Ten Cate.

De materialen  worden onder meer toegepast voor persoonlijke veiligheid, modernisering van leger-, brandweer en politieuitrusting, lucht- en ruimtevaart, infrastructuur en industriële toepassingen, zoals thermoplastisch composieten voor de automotive.

In Nederland is TenCate vooral bekend als producent en leverancier van kunstgras(voetbal)velden.

Foto: Douglas Bergen

Lees ook:TenCate Grass breidt productie uit
Lees ook:Nieuw composiet Ten Cate versnelt productie auto’s
Lees ook:Airbus-order voor Ten Cate
Lees ook:Nieuw materiaal sterker dan staal en soepel als plastic
Lees ook:Audi draagt bij aan vingerfrezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.