Weer krimp industrie

De industrie is in april opnieuw gekrompen. Dit blijkt uit de inkoopmanagersindex van de NEVI die daalde van 49.6 naar 49.0.

Alhoewel het om lichte krimp gaat, bereikt de index wel het laagste niveau in drie maanden.

De orders namen opnieuw aanzienlijk af, vooral de binnenlandse opdrachten. De buitenlandse orders daarentegen stegen voor de vierde opeenvolgende maand.

De NEVI PMI is de samengestelde inkoopmanagersindex die maandelijks een algemeen beeld geeft van de economische activiteiten in de verschillende industrieën en wordt uitgegeven door NEVI, hét kennisnetwerk voor inkoop en supply management.

Kwakkelen

Het blijft kwakkelen. Dit zegt inkoophoogleraar Arjan van Weele in een reactie op de index van april. Volgens hem houden de exportorders het productievolume van de industrie nog enigszins op peil. ‘Met name de vraag naar industriële produkten uit Duitsland blijft sterk. Bedrijven die zich op de export richten hebben aanzienlijk minder last van de crisis dan bedrijven die hoofdzakelijk voor de Nederlandse markt werken.’

Van Weele concludeert dat industriële bedrijven en toeleveranciers voorraden afbouwen. ‘Vertrekkend personeel wordt niet meer vervangen. Bedrijven hebben veel last van de niet aflatende inkoopinflatie: prijzen van energie, grondstoffen en halffabrikaten blijven sterk stijgen en kunnen door de sterke concurrentie niet geheel in de verkoopprijzen worden doorberekend.’

Lees ook:Krimp industrie komt tot stilstand
Lees ook:Weer meer orders voor industrie
Lees ook:Groei productie industrie houdt nog aan
Lees ook:Industrie krimpt weer: prof. Van Weele ziet nog geen herstel
Lees ook:Chinese industrie krimpt voor de 7e maand op rij

Eén reactie op “Weer krimp industrie

  1. Paul

    We mogen hopen dat de gouden export tijden snel weer terug komen. Maar ik vermoed dat die tijden nog lang op zich laten wachten.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.