Meer eten door slimme logistieke keten

Over de hoofden kon je gisteren lopen, in de grootste super die op de kleintjes blijft letten. De crisis werd even vergeten bij de aankoop van winkelwagentjes vol aan het lekkerste van het lekkerste voor de kerstdis. Maar wordt er wel gedacht aan al het verlies van voedsel dat we weggooien omdat we dus weer te veel hebben ingeslagen.

Nederlandse winkelketens en consumenten gooien samen elk jaar voor ruim vier miljard euro aan voedsel weg, dat is 10 tot 20 procent van wat we kopen.

Om verspilling in de keten tegen te gaan, richten supermarkten hun logistieke keten steeds slimmer in. Dat kan onder meer door goed te bestellen waarbij op basis van actuele kassa-informatie (point of sale) de vraag steeds nauwkeuriger wordt voorspeld op winkelniveau, blijkt uit het zeer interessante artikel van Walther Plos van Amstel.

Zo hoeft er minder worden weggegooid en blijft er meer over om heerlijk van te smullen. Zelf kunnen we natuurlijk ook wat doen, al was het maar gericht inkopen en van de left overs nog een heerlijk maaltje maken. Eet smakelijk!

Lees ook:Verhagen houdt merendeel innovatiesubsidies overeind
Lees ook:Afvalgids Atlas: data op de kaart zetten
Lees ook:ArcelorMital vecht tegen hoge kosten
Lees ook:Inkoophoogleraar Van Weele: ‘export motor voor industrie’
Lees ook:Duitse fabrieksorders onverwachts in de lift

Eén reactie op “Meer eten door slimme logistieke keten

  1. Supply chain manager

    Op zich kan ik me vinden in de technologische aanpak van Walter Ploos van Amstel maar fundamenteel wordt de situatie ook gecreëerd door de consument als de trekker van de supply chain. De uiteindelijke klant wil elk product in elk seizoen en op elk moment kunnen kopen. De retail houdt daar dus rekening mee om te voorkomen dat ze op enig moment nee moeten verkopen. Dit veeleisende consumenten gedrag is mede aanleiding van het probleem dat de supply chain en logistieke managers te veel voorraden in het proces accepteren met als uiteindelijk resultaat dat bederf onderhevige goederen voor een deel ongebruikt moeten worden afgeschreven.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.