Rotterdam krijgt grote olieterminal

Er komt definitief een nieuwe olieterminal in de Rotterdamse haven. De bouw start volgend jaar. Dit heeft minister Kamp van Economische Zaken bekend gemaakt, bericht de NOS. Er zijn al sinds 2011 plannen voor de olieterminal, maar alle benodigde vergunningen zijn nu pas verleend.

De terminal wordt gebouwd door de joint venture Shtandart van het Russische bedrijf Summa en het Nederlandse opslagbedrijf VTTI Tankterminal. Ze hebben met het Havenbedrijf Rotterdam een overeenkomst getekend.

Investering van 800 miljoen
Met de bouw is een bedrag van zo’n slordige 800 miljoen euro gemoeid. Van der Kamp spreekt van een serieuze investering voor Rotterdam en Nederland die inkomsten en banen oplevert.

Volgens het havenbedrijf wordt de nieuwe terminal de schoonste van Europa en moeten de Russen aan alle Nederlandse milieueisen voldoen. Eerder onstond er volgens de NOS nog onrust omdat Summa een bedenkelijke reputatie zou hebben op het gebied van veiligheid en milieu.

Rotterdam is voor Europa een belangrijk doorvoerpunt is voor Russische olie. Dertig procent van de ruwe olie en 45 procent van de olieproducten in Rotterdam komt uit Rusland.

Lees ook:Overslag haven Rotterdam op recordniveau
Lees ook:Overslag haven Rotterdam 1e kwartaal stabiel
Lees ook:Eerste schip met vloeibaar aardgas meert in Rotterdam aan
Lees ook:Richard Branson wil schone schepen
Lees ook:Hogere omzet Havenbedrijf Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.