Risicobedrijven Rotterdamse haven in beklaagdenbankje

De integriteit van de hele sector wordt in twijfel getrokken. Dit zet Wim van Sluis, voorzitter van belangenorganisatie Deltalinqs, in een gesprek met het het Financieele Dagblad. Hij reageert daarmee op de aandacht in de media en van de politiek na de incidenten bij Odfjell in het Rotterdamse Botlekgebied.

Het Noorse bedrijf verzweeg eind vorig jaar ernstige lekkage van het zeer brandbare butaangas.

De afgelopen maanden wezen verschillende inspecties uit dat Od­fjell niet aan de veiligheidsvoorschriften voldeed. Het bedrijf wordt volgens het FD nu door toezichthouders gedwongen grote investeringen te doen om de zaken op orde te krijgen.

Omdat het vertrouwen door Odfjell is beschaamd, dreigen vergelijkbare opslagbedrijven zoals Vopak, VTTI, Argos en ETT, de dupe te worden, zegt Van Sluis. ‘De schijn wordt gewekt dat de problemen verder gaan dan Odfjell alleen’, aldus het FD.

Deltalinqs is bang dat alle risicobedrijven in de Rotterdamse haven in het beklaagdenbankje komen en vreest voor een heksenjacht als bekend wordt hoeveel incidenten er jaarlijks worden gemeld bij de milieudienst Rijnmond DCMR.

De milieudienst gaat meer onaangekondigde controles uitvoeren bij risicobedrijven, weet Van Sluis. ‘Dat vinden wij prima. Wij hebben niets te verbergen en we willen het vertrouwen zo snel mogelijk herstellen.’

Lees ook:Ruim helft tanks van Odfjell leeg
Lees ook:PvdA in Zuid-Holland wil onderzoek naar Odfjell
Lees ook:Chinese opmars in Rotterdamse haven
Lees ook:Smartport zet Rotterdamse haven op de kaart
Lees ook:Rotterdamse haven overwint crisis – filmpjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.