Apple’s grip op toeleveringsketen bepaalt succes iPhone en iPad

Bedrijven die de nieuwe iPhone 5 assembleren kunnen hun lol op. Volgens toeleveranciers is de laatste versie moeilijk en ingewikkeld om in elkaar te zetten. Bovendien moet Apple’s paradepaardje onder de smartphones ook nog eens in flinke aantallen worden gemaakt.

Alleen al in het derde kwartaal zullen er van de iPhone 5 en de iPad 3 tussen de zes en zeven miljoen stuks van de band moeten rollen. De productie begint in augustus, de verwachte lancering is in oktober.

Foxconn Electronics, een van de belangrijkste assemblagebedrijven van Apple, zou dit jaar nog 25 miljoen iPhones moeten assembleren. Pegatron Technology zou er volgens de de DigiTimes, die zich doorgaans baseert op informatie van toeleveranciers, nog eens 15 miljoen moeten maken.

Apple’s succes is mede toe te schrijven aan de grip die het bedrijf op de toeleveringsketen heeft. In ruil voor exclusiviteit in de eerste periode dat een product op de markt komt, koopt Apple (een deel) van de productielijn. Daarna wil Apple in aanmerking komen voor een grote korting. Bovendien reserveert Apple megalomane bedragen voor onderdelen en productie. Daardoor zijn andere merken tweede en volgende in rij om componenten in te kopen en de fabricage bij assemblagebedrijven uit te besteden.

Lees ook:Productie iPhone 5S begint maart
Lees ook:Apple vermindert productie iPhone 5C
Lees ook:Apple schaalt productie iPhone 5S en iPad mini Retina op
Lees ook:Topproductie iPhone 5
Lees ook:Productiestop iPhone 5C maakt ruimte voor iPhone 5S

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.