Meer kaas, minder kosten

Hoe realiseer je hogere productie en tegelijkertijd lagere energiekosten?

Door productie van de kaaslijn te realiseren. Zuivelcoöperatie DOC Kaas investeerde hiervoor in een circulatiesysteem voor wei, de vloeistof die bij de kaasbereiding vrijkomt en onder meer wordt gebruikt als grondstof in de frisdrankindustrie.

Optimalisatie van de kaasproductie werd vooral bereikt omdat het nieuwe weisysteem ervoor zorgt dat de reinigingstijd 30 procent korter wordt.

‘Daarin zit de grootste winst’, vertelt plantmanager Gerard van Riel. ‘Omdat we nu meer kunnen produceren. Door die kortere reiniging besparen we ook energie.’

DOC Kaas verwerkt jaarlijks 800 miljoen kilo melk tot kaas, melk- en weipoeder. Het condensaat dat tijdens het productieproces ontstaat, wordt in een waterfabriek opgewerkt tot proceswater van drinkwaterkwaliteit. Tevens maakt DOC gebruik van een installatie voor warmte-krachtkoppeling (wkk).

Lees ook:IJs met warmte maken
Lees ook:Nu ook hier plastic tasjes in de ban
Lees ook:AkzoNobel investeert in nieuwe verffabriek
Lees ook:Prysmian bespaart meer kosten door overname Draka dan verwacht
Lees ook:Megakraan werkt non-stop aan blokkendam Maasvlakte 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.