Maakindustrie kan tot 40 % op werkkapitaal besparen

Bedrijven in de maakindustrie kunnen tot maar liefst 40 procent op hun werkkapitaal besparen door optimalisatie van de productiecapaciteit en verkorting van de doorlooptijden. Dit stellen de auteurs van een stuk dat is opgesteld in opdracht van SIC, Stichting Industriebeleid & Communicatie.

Van oudsher kampt de maakindustrie met relatief hoge voorraden, lange doorlooptijden van de productie en lange debiteurentermijnen.

Door deze combinatie van factoren wordt een groot beroep op de cash flow gedaan. De trend naar klantspecifieke producten of maatwerk die leidt tot een productietoename van enkele stuks en kleine series, doet daar nog eens een schepje bovenop.

Om scherp op werkkapitaal te kunnen sturen, moet er daarom nog strakker worden gepland. Het SIC-document geeft daarvoor praktische aanbevelingen gericht op cash flow, investeringsbeslissingen, het werken met lange termijn-scenario’s en doorlooptijden.

Het doc. kan worden gedownload van de SIC-website.

Lees ook:Instelbare mal genomineerd voor Herman Wijffels Innovatieprijs
Lees ook:Database SIC
Lees ook:Dialoog als wapen tegen crisis
Lees ook:Maakindustrie kan uitdagingen aan
Lees ook:Tube en dop uit één stuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.