Megafusie Mitsubishi Heavy Industries en Hitachi mogelijk nu al van tafel

Nadat eerder bekend werd dat Mitsubishi Heavy Industries en Hitachi, twee Japanse industriegiganten, fusiebesprekingen voeren, lijken de gesprekspartners nu weer van de onderhandelingstafel weg te lopen. Dit meldt persbureau Reuters vandaag.

De gesprekken gaan volgens de bronnen van Reuters over samenwerking op een aantal deelterreinen, waaronder smart grids. Later zou dat op een volledige fusie moeten uitdraaien.

t

De besprekingen dreigen nu door Hitachi de nek te worden omgedraaid. Het conglomeraat van 900 bedrijven op het gebied van industriële elektronica zou volgens de bronnen alleen voor een volledige fusie gaan. Mitsubishi Heavy, het grootste luchtvaartconcern van Azië, lijkt daarentegen te opteren voor een krachtenbundeling op deelterreinen.

Japanse economie

Een fusie zou kosten moeten verlagen, de concurrentiepositie versterken en een antwoord bieden op de duurdere yen. Omdat er dan niet meer om buitenlandse opdrachten gestreden hoeft te worden, zou een samensmelting niet alleen voor de betrokken concerns gunstig zijn, maar ook voor de Japanse industrie en economie.

Als de ondernemingen inderdaad samengaan, komt hun gezamenlijke omzet uit op 150 miljard dollar (106 miljard euro). Daarmee ontstaat na de Amerikaanse elektronicagigant General Electric het grootste concern ter wereld.

Een woordvoerder van Mitsubishi Heavy zei vandaag in een reactie dat hij niets niets te melden had behalve dan dat er geen plannen zijn voor een volledige fusie.  Hitachi was niet bereikbaar voor commentaar.

Waar bent u werkzaam?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

 

Lees ook:Top 5 van de week: IndustrieBlog (week 31)
Lees ook:Ramp Japan slaat vertrouwen fabrikanten weg
Lees ook:Winst Toyota hoger dan verwacht
Lees ook:Status quo voor NedCar
Lees ook:Verhagen in taskforce NedCar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.