Afschaffing kernenergie draait Duitse industrie de nek om

De bovenverwachting grote groei van de orders in de Duitse industrie die het ministerie van Economie eerder deze maand bekend maakte, hebben de bedrijven niet aan Angelika Merkel te danken. Dit blijkt uit een interview in het Financieele DagBlad met zaagmachineproducent Stihl en kabelproducent Waskönig.

Dat de bedrijven in de Duitse industrie het zo goed doen komt vooral door een grote innovatiekracht en het feit dat familiebedrijven loyaal zijn aan Duitsland. Als we die niet hadden, waren we nu net zo slecht af als de rest van Europa, zegt Gerhard Eder van Stihl. Hij beticht Berlijn in het FD van gebrek aan visie en kortetermijndenken waardoor de industrie kapot wordt gemaakt met ondoordachte, domme beslissingen.

Kerncentrales

Een voorbeeld van dat laatste is volgens hem het besluit van de Duitse regering om alle kerncentrales te sluiten. Eder voorspelt in het FD hoge stroomprijzen en het risico op stroomuitval waardoor de concurrentiepositie van de Duitse industrie onder druk komt te staan.

Kabelproducent Waskönig zit in Oost-Friesland in een gebied met windmolens zo ver het oog reikt. Toch ziet chef Michael Waskönig op korte termijn geen heil in de overstap van kern- naar groene energie. Ook al vindt hij het een mooie zaak. Het gaat te snel, blijkt uit het interview met het FD.

Bondskanselier

Merkel neemt volgens hem onnodig veel risico en zet de toekomst van de industrie op het spel. Hij becijfert dat het stilleggen van de eerste acht kerncentrales er al voor heeft gezorgd dat stroom in Duitsland 10 procent duurder is geworden. Het Duitse chemieconcern Bayern overweegt om die reden de productie over te hevelen naar een land waar stroom goedkoper is, meldde het TechnologieBlog eerder al.

De fors hogere kosten voor de Duitse industrie liegen er niet om Staalconcern ThyssenKrupp verwacht bijvoorbeeld dat de energierekening tot 2015 per jaar 300 miljoen euro hoger kan uitvallen.

En dat er ontslagen gaan vallen staat vast, naar alle waarschijnlijkheid niet alleen in de industrie, maar ook bij de energieconcerns. Zo verdwijnen bij E.on wereldwijd 10.000 banen.

Waar bent u werkzaam?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Duitsland is booming
Lees ook:Groei Duitse economie – minder vertrouwen
Lees ook:Orders Duitse industrie groeien boven verwachting
Lees ook:Positieve tendens Duitsland zet door
Lees ook:Ook krimp industrie in Eurozone en Duitsland

3 reacties op “Afschaffing kernenergie draait Duitse industrie de nek om

 1. Mette Faber

  Wat een stemmingmakerij in bovenstaand stukje. Duitsland is het land dat al jaren enorm investeert in schone energie, de atomausstieg stond ook al in de planning voor Fukushima. Dat Merkel haar oren liet hangen voor de lobby van de energiemaatschappijen heeft ervoor gezorgd dat er eind 2009 gekozen werd voor levensduurverlenging van de kerncentrales. Goed beschouwd is er dus maar anderhalf jaar sprake geweest van een langere levensduur voor de kerncentrales in het land, deze atomausstieg is dus helemaal zo schokkend niet voor de industrie.

  Bovendien: Eon schrapt 10.000 banen omdat ze het gewoon niet goed gedaan hebben de laatste tijd. Ze hebben nauwelijks geinvesteerd in schone energie, terwijl andere bedrijven die dat wel hebben gedaan daar nu al de vruchten van plukken. Daarnaast heeft het bedrijf veel te veel schulden gemaakt en zit het vast aan een ongunstige gasdeal met Gazprom. Kortom: Eon gaat niet goed omdat het bedrijf gewoon niet goed gerund wordt, waardoor ze een atomausstieg waar al een decennium sprake van is, al helemaal niet kunnen opvangen.

    /  
 2. J. de Vries

  zonder goedkope energie geen industrie. Energieintensieve processen in de staal- of alluminium-industrie kan je helaas niet op zonne- of windenergie laten draaien. Aan verduurzaming hangt een vrij fors prijskaartje. De subsidies voor het opschalen van duurzame energie en kosten voor het omscholen van medewerkers in de oude industrie levert voor de komende jaren een aanzienlijke kostenpost op. Natuurlijk staat daar nieuwe werkgelegenheid en bedrijvigheid (dus inkomsten) tegenover. Maar zoals zo vaak, gaat de kost voor de baat uit..

    /  
 3. Danny

  @ Mette Faber, U heeft geheel gelijk, als je met de kennis van vandaag nog kolencentrales gaat bouwen voor een periode van 40 jaar terwijl je weet dat zonnestroom steeds voordeliger wordt, heb je een zeer beperkte lange termijn visie!

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.