Positieve tendens Duitsland zet door

Nadat 2010 de Duitse verwachtingen ruimschoots overtrof met een economische groei van 3,8 procent – waar 1,6 werd voorspeld – zet deze trend zich dit jaar ook nog door.

Dit voorzien veel Duitse ondernemers: 66 procent verwacht slechts een slechts licht afgezwakte groei ten opzichte van het voorgaande jaar, 19 procent denkt zelfs dat de groei nog verder zal toenemen. Dat blijkt uit enquêtes onder Duitse ondernemingen en inschattingen van Duitse economen.

Vorig jaar was de export de drijvende kracht achter de Duitse groei. Alhoewel de uitvoer ook dit jaar de economie weer zal stuwen, komt groei in toenemende mate ook uit binnenlandse bestedingen. ‘De toenemende productie en omzet zorgen er samen met de lage rente voor dat bedrijven meer gaan investeren. Dit biedt ook voor Nederlandse ondernemingen kansen om opdrachten binnen te halen’, aldus Axel Gerberding, directeur van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK).

Momenteel groeit de Duitse import volgens het Duitse bureau voor de statistiek al sneller dan de export. Ook de importen uit Europese buurlanden profiteren van deze groei, waardoor Duitsland deze landen in 2011 versterkt conjunctureel op sleeptouw zal nemen. ‘Nederland zal hier als één van de belangrijkste handelspartners van Duitsland zeker de vruchten van plukken’, aldus Gerberding.

Lees ook:Machine-investeringen aanjager Duitse economie
Lees ook:Export stuwt Duitse economie
Lees ook:Stijging Duitse industriële productie
Lees ook:Duitse machinebouw scoort orders
Lees ook:Banengroei Duitse industrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.