Na Heineken gaat ook Mercedes het water op

Hoe lang wordt er in Nederland al niet gesproken over modal shift, het overhevelen van lading van de weg naar het spoor en de binnenvaart. Al jaren terug schreef ik mijn vingers blauw over de mogelijkheden die vooral het water bood om het vervoer over de weg te ontlasten en daarmee de filedruk te verminderen.

Maar toen was er nog zoiets als de snelheid waarmee het binnenvaartschip het tegen de truck moest afleggen. Bovendien waren er onvoldoende inland terminals voor de overslag van weg naar schip en andersom. En wat te denken van de logistieke technologie die vaak nog niet ver genoeg was om goederen efficiënt te handlen. Inmiddels is er veel verbeterd en kiezen steeds meer verladers voor het water, waaronder Heineken (zie foto). En nu ook Mercedes Benz.

Chrysler

De autofabrikant gaat meer motoren en aandrijfsystemen per binnenvaartschip vervoeren van de regio Stuttgart naar Rotterdam en andere zeehavens. Nog zo’n drie jaar terug ging alles over de weg, nu wordt er 27 procent per binnenvaart vervoerd. De rest gaat per trein. Daarmee liep de CO2-belasting van het intercontinentale verkeer terug van 7000 ton naar circa 3000 ton per jaar.

Dit is de uitkomst van een transportconcept waarbij het lange-afstand-transport wordt gecentraliseerd in het expeditiecentrum in de haven van Stuttgart. Hier worden motoren, versnellingsbakken en aandrijfassen vanaf de zeven productielocaties in Stuttgart-Untertürkheim verzameld voor vervoer naar alle mondiale assemblagefabrieken van personenauto’s in Sindelfingen, Rastatt, Bremen, Tuscaloosa (VS) en East London (Zuid-Afrika).

Voor derden worden componenten gemaakt voor vrachtwagenfabrieken in Mannheim, Düsseldorf en Vitoria (Spanje). Ook Chrysler en Ssang Yong krijgen onderdelen vanuit Stuttgart. In totaal gaat het om 4.500 systemen per dag, voor een miljoen voertuigen op jaarbasis. Hiervoor worden wekelijks ruim 100 containers gebruikt.

Lees ook:Fruitimporteurs hevelen lading over naar binnenvaart
Lees ook:Nieuwe voorman Fresh Corridor
Lees ook:Proef van Samsung en Fuji Film vermindert wegvervoer
Lees ook:Heineken zoekt het water op
Lees ook:Gilette gaat met de trein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.