Maakindustrie sterk als low cost leverancier

De Nederlandse industrie is heel succesvol als low cost leverancier. Al zijn niet alle bedrijven zich daarvan bewust. Dat stelt ABN Amro in de nieuwe ‘Visie op industrie’.

Industriële ondernemingen innoveren niet alleen permanent, maar weten relatief hoge loonkosten te compenseren door de actieve meedenkende mentaliteit van de werknemers. Juist die combinatie van constante vernieuwing en focus op concurrerende (loon)kosten zorgt ervoor dat de Nederlandse industrie een zeer groot onderscheidend vermogen heeft, stelt ABN Amro.

Het rapport concludeert dan ook dat de maakindustrie in Nederland bestaansrecht heeft en heel goed in eigen land kan plaatsvinden. Voor bedrijven met een omzet tot 20 miljoen euro is het zelfs beter om de productie niet uit te besteden aan lagelonenlanden als China.

Bedrijven gaan er volgens de opstellers van het rapport soms al te gemakkelijk van uit dat er in China goedkoper geproduceerd kan worden. Maar omdat de overheid zich wil richten op een industrie met een hogere toegevoegde waarde zijn in regio’s als Beijing en Guangdong de minimumlonen net weer met 20 procent verhoogd.

Behalve dat lopen bedrijven die in China gaan produceren allerlei risico’s waaronder een lagere flexibiliteit, kwaliteitsproblemen, niet conform afspraak leveren of zendingen die te laat, kapot of helemaal niet aankomen.

Kostenplaatje

Volgens David Kemps sector banker Industrie bij ABN Amro komt dat bedrijven niet alleen op boetes te staan, maar riskeren ze ook ontevreden klanten die ook nog eens dreigen weg te lopen. ‘Dat moet je wel kunnen dragen en ook meewegen in het totale kostenplaatje. Producenten zouden de integrale kostprijs van hun product eens moeten doorrekenen, in plaats van alleen te kijken naar de kosten van arbeid en materiaal,’ stelt hij.

Overigens zijn er ook Nederlandse toeleveranciers die zeer succesvol in China zijn, waaronder Dumeta. ‘Maar je moet je er wel boven blijven zitten, zegt directeur Lotgerink. Hij is daarom gemiddeld zo’n zes keer per jaar in China te vinden. ‘Om onze toeleveranciers op te voeden en om ze de Europese kwaliteitbegrippen bij te brengen.’ Maar niet alle bedrijven die productie naar China uitbesteden willen zich tot frequent flyer bombarderen, zegt de Chinese Juan Tao.

Ze werkte jarenlang ervaring als client manager bij een Chinese fabrikant gespecialiseerd in het spuitgieten van kunststof en metaal en helpt nu Nederlandse bedrijven de stap naar China te zetten. ‘Ik richt me specifiek op toeleveranciers met productontwikkeling in Nederland die in China bedrijven zoeken voor zowel prototyping, spuitgieten, plaatbewerking, extruceren als 3D-printing.’

Regio Kwandon

Juan, die met haar bedrijf Bridge to China aan de weg timmert, wil vooral een brug slaan om de taal- en cultuurverschillen te overwinnen. ‘Daardoor zouden er ongewild er communicatieproblemen kunnen ontstaan. Ik weet van klanten die ik nu begeleid dat ze om die reden overwogen hun productie uit China terug te halen. Dat is niet nodig’, benadrukt ze.

‘Ik spreek de taal, ken de regio goed en heb directe contacten heb met de kwaliteitscontroleurs van de fabrieken waar we mee samenwerken. De Chinese producenten kunnen aan de gewenste hoge kwaliteitseisen voldoen juist door een fabriek te selecteren die aansluit op de wensen van de Nederlandse toeleverancier en de direct contacten, zowel bij de afdelingen engineering, werkvoorbereiding, de productie als de kwaliteitscontrole. Bovendien begeleidt ik het complete traject waardoor ik op elk moment kan inspringen om eventuele problemen op te lossen.’

Beeld: Axa Company

Lees ook:Chinese Juan Tao slaat voor Nederlandse toeleveranciers brug naar China (interview)
Lees ook:Innovaties als 3D-printen bieden industrie kanzen (video)
Lees ook:Kansen voor machinebouw in China
Lees ook:Na Draka zullen er nog veel volgen
Lees ook:Booming Chinese markt biedt Nederlandse bedrijven kansen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.