Xinmao aast op gefuseerde Draka/Prysmian – breaking

De markten van de kabelaars Draka en Prysmian vullen elkaar goed aan. ‘Bovendien profiteren de bedrijven van de voordelen die schaalvergroting met zich mee brengt.’ Veronika Teunissen, bestuurder van FNV Bondgenoten, ziet daarom geen nadeel in de geplande overname van Draka door de Italiaanse branchegenoot Prysmian.

We hebben goede afspraken kunnen maken, zegt ze in een exclusief interview met het IndustrieBlog. ‘Prysmian heeft toegezegd dat er zeker tot juni 2012 geen productielocaties worden gesloten. Voor Nederland ligt die datum zelfs op maart 2014, aldus Teunissen. ‘Alleen voor het hoofdkantoor van Draka wordt een geleidelijke afname van arbeidsplaatsen voorzien.’

NedCar

De FNV-bestuurder denkt niet dat er na 2014 zo snel arbeidsplaatsen verdwijnen, zoals ook bleek bij Solvay en Organon nadat ze in buitenlandse handen kwamen. Een dreiging die NedCar nog boven het hoofd hangt.

Teunissen: ‘In de internationale concurrentiestrijd om marktaandeel moeten bedrijven altijd efficiënt produceren. Dat geldt nu ook al voor Draka die om die reden elders al een plant afbouwde. Bovendien vrees ik voor Nederland minder omdat Prysmian maar één productielocatie in Nederland heeft waar geen concurrerende producten worden gemaakt.’

Volgens haar vullen met name in Noord-Europa Draka en Prysmian elkaar goed aan. ‘Samengaan biedt daarom eerder voordelen dan dat we voor werkgelegenheid moeten vrezen. Mocht het toch tot afname van de werkgelegenheid komen dan hebben we afspraken over een goed sociaal plan gemaakt. En we leven nu eenmaal in een wereld die wordt gedomineerd door elkaar snel opvolgende internationale ontwikkelingen. Wie garandeert ons dat Xinmao na de overname het gefuseerde Prysmian en Draka niet overneemt?’

Lees ook:Overname Draka levert Prysmian 100 miljoen op
Lees ook:Prysmian-deal Draka bijna rond
Lees ook:Xinmao geeft strijd om gefuseerde Prysmian/Draka niet op
Lees ook:Draka schrijft laatste cijfers in het zwart
Lees ook:Geen concurrerend bod op Draka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.