Eerste barstjes in kabinet-Rutte

Dat de oppositie te hoop loopt tegen de aangekondigde kabinetsplannen om ingrijpend op innovatie te bezuinigen ligt voor de hand. Maar dat ook coalitiepartner CDA daar vraagtekens bij zet, is een veeg teken.

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie.

Toen al bleek dat de Tweede Kamer zich zorgen maakt over het innovatiebeleid van het kabinet-Rutte. Innovatie is voor Nederland essentieel om de concurrentiekracht te versterken om daarmee economische groei te bevorderen. Daar zijn alle partijen het over eens.

In de aanloop naar het debat had voorzitter Jan Kamminga van het FME, de koepel van bedrijven in de technologische industrie, zich al in gelijke bewoordingen uitgelaten.

Verhagen wil 800  miljoen euro per jaar bezuinigen, door te snoeien in een aantal subsidieregelingen voor innovatie en duurzaamheid. In ruil daarvoor zou de Vennootschapsbelastign omlaag kunnen en wordt de WBSO (de loonsubsidie voor R&D-personeel) uitgebreid.

Er zijn al plannen uitgelekt om flink te snijden in het Agentschap NL, honderden banen te schrappen bij ECN in Petten en het budget van de Technologische Topinstituten te halveren.

Het zijn juist die ingrijpende maatregelen waardoor de Kamer vraagtekens zet bij het beleid van het ministerie. Nu behalve de oppositie ook het CDA zich daarachter schaart, zou het kabinet-Rutte wel eens de eerste barstjes kunnen gaan vertonen.

Opmerkelijk genoeg stond het eerste werkbezoek van premier Rutte, eerder deze week, in het teken van innovatie. Hij bezocht in Noord-Brabant twee bedrijven. Daarvoor gaf hij tijdens het MKB-congres het belang van innovatie aan en de ambitie om Nederland een plek te geven in de internationale top 5 van kenniseconomiën. ‘De toekomst ligt in innovatie’, zei hij bij die gelegenheid. ‘Hoe goed Nederland ook is in kennis- en productontwikkeling, het blijkt elke keer weer een hele toer om innovaties succesvol in de markt te zetten.’

Ook vandaag debatteert de Tweede Kamer nog over innovatiebeleid, het debat is live te volgen en begint om 16.30 uur.

Lees ook:Volg innovatiedebat live
Lees ook:Schuldencrisis brengt groei technologische industrie bijna tot stilstand
Lees ook:Jan Kamminga: ‘Innovatie cruciaal’
Lees ook:Randstad verdient niet alle aandacht
Lees ook:Industrie roept op tot krachtig beleid

2 reacties op “Eerste barstjes in kabinet-Rutte

  1. Toko_senang

    Innovatie komt niet van de overheid, noch van subsidies die door ambtenaren worden verstrekt. AgentschapNL is een bureaucratisch moloch dat meer geld besteed aan het toekenningsproces van subsidies dan aan subsidies zelf. En het kan goed zonder, het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT), voormlaig DSTI doet het goed zonder subsidies, en heeft aansprekende resultaten. Misschien wel omdat ze hier naar resultaat willen, en geen (ambtelijk)proces.

    Goed idee dus, minder subsidies

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.