Plastic Whale presenteert ontwerp ‘afvalschip’

Het ontwerp van de boot gemaakt van plastic afval is bekend. Stichting Plastic Whale presenteerde afgelopen week het ontwerp van het schip dat leerlingen kennis laat maken met het probleem van Plastic Soep en mogelijke oplossingen.

Plastic Whale wil met het onconventionele ontwerp van boot een duidelijke boodschap afgeven. ‘Natuurlijk willen wij duidelijk maken dat plastic afval een probleem is als het in het water terechtkomt. Maar wij willen vooral laten zien dat plastic afval waarde heeft als grondstof’, vertelt initiatiefnemer Marius Smit.

Dat betekent volgens hem ook dat er een mooie boot van gemaakt kan worden. O’ns idee is namelijk dat je iets van waarde niet achteloos weggooit. Als consumenten, bedrijven en overheden de waarde van plastic afval beter gaan inzien, zorgen ze er beter voor dat het niet meer verspild wordt en in de natuur terechtkomt. Zo willen wij een bijdrage leveren aan de oplossing van het probleem. Onze droom is dat er een boot komt die wereldwijd op eenvoudige, voor elke regio op eigen relevante wijze, en tegen lage kosten gebouwd kan worden.’

Voor de bouw wil Plastic Whale tenminste drie soorten plastic gebruiken: tasjes, PET-flesjes en shampoo- en wasmiddelflessen. Marius Smit: ‘Wij willen vooral plastics gebruiken die voor de consument herkenbaar zijn als dagelijks huishoudelijk afval, maar ook als vuil dat vaak in het water te vinden is. We onderzoeken momenteel nog met enkele partijen de mogelijkheden van deze soorten plastics voor de bouw van de boot.’

Voor het verzamelen van het plastic afval bij consumenten, bedrijven, scholen en instellingen ontwikkelt Plastic Whale momenteel met enkele partijen plannen voor een ludieke inzamelingsactie.

PlasticWhale.org

Het bouwen van de boot van plastic afval is onderdeel van een grote uitdaging waar inmiddels veel mensen en bedrijven bij betrokken zijn. Begin januari startte Marius Smit met niets anders dan zijn weblog en zijn eigen netwerk. ‘Via mijn blog en social media riep ik iedereen op om te helpen met het bouwen van de boot. Ik heb namelijk nog nooit een boot bestuurd, laat staan gebouwd. Ik werd direct overspoeld met reacties uit zeer diverse hoeken.’

Het team van Plastic Whale bestaat inmiddels uit tientallen mensen die vanuit eigen motivatie en expertise aan het project bijdragen. Alle hulp is nog welkom, aanmelden kan via de website.

Hoe duurzaam is uw bedrijf?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:In de boot met plastic soep
Lees ook:Bouw designsloep van Amsterdams Grachtenplastic® van start op HISWA
Lees ook:Plastic soep wordt stofzuiger – filmpje
Lees ook:Nieuwe installatie voor verwerking van afvalplastic (video)
Lees ook:Milieubewust met plastic rijden (video)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.