Dubbelduurzame tandem van bamboe

De Buren bij Paal 17 op Texel had deze week de primeur. Het strandpaviljoen is de eerste in Europa met een buitenterras van bamboe. Het 400 vierkante meter grootte zonneterras, dat bestaat uit een bamboetandem is dubbelduurzaam door de combinatie van een C2C-onderrooster voor de afwatering en een ecoverantwoorde deklaag van bamboe.

Net zo duurzaam als de meeste hardhoutsoorten, maar dan wel slijtvaster en harder. Het zijn met name die voordelen waarom bamboe als alternatief voor FSC-hard hout aan terrein wint.

Eigenaar Mark Röpke van De Buren koos niet alleen om die redenen voor het milieuvriendelijke terras. Het feit dat de tegels sneller konden worden gelegd, was ook een overweging, blijkt uit zijn toelichting. ‘Voor een ander terrasdek staat gemiddeld drie dagen, dit was met een dag klaar. Dat scheelt aanzienlijk, zeker omdat tijd in de opbouwperiode voor het seizoen telt.’

China

Bamboe groeit met een recordsnelheid, dagelijks komt er 30 tot 50 centimeter bij waardoor er relatief snel na de aanplant geoogst kan worden. Gemiddeld vier jaar nadat de zaailingen de grond in gaan, komen de eerste stammen al van de plantage. Ter vergelijking: voor de meeste hardhoutsoorten is dat 30 jaar.

Vanwege dat groeitempo is Bamboe duurzaam, zonder dat het effect heeft kan er jaarlijks ongeveer een derde van de bamboestammen worden gekapt. Bovendien hebben de meeste soorten een neutrale CO2-balans. De bamboe die voor de bamboetandem wordt gebruikt wordt ook nog eens milieuverantwoord geproduceerd. Zo komt biijvoorbeeld de energie voor de fabriek voor een groot deel uit op zaagsel en houtafval gestookte ovens.

Panda

Het voor de bamboetandem gebruikte bamboe wordt in eigen beheer geteeld door het Noord-Hollandse Moso op plantages die in beheer zijn bij locale boeren in de Chinese provincies Zhejiang, Fujian, Anhui en Jiangxi.

De Panda leeft in het middengebergte in centraal China, ver van deze gebieden. Bovendien fourageert de Panda op de goed bereikbare lagere bamboes. De soort die voor de bamboetandem wordt gebruikt, de Phyllostachys pubescens, heeft geen bladgroei op de eerste vijf meter van de stam en is daarom voor de Panda geen voedselbron.

Behalve voor een buitenterras is de bamboetandem ook geschikt voor brugdelen, lichtmasten, steigers, dierverblijven en straatmeubilair.

Hoe duurzaam is uw bedrijf?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Milieuverantwoord kleding stomen met vloeibare siliconen
Lees ook:Mitsubishi werkt aan duurzaam auto-interieur
Lees ook:Kortere productietijd Ford door 3D-printing (video)
Lees ook:Minister Schulz geeft geld aan Randstad
Lees ook:Amsterdam ArenA wordt duurzaam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.